lunes, 24 de noviembre de 2008

El mandil no sempre va ser igual (En Catalán)

.
Al segle XVIII es presenta una variació del Mandil que feien servir els Maçons, sobre el qual no existeixen dubtes del seu ús a partir del dels treballadors de la construcció en l'Edat Mitjana i el Renaixement. Igualment hi ha evidències que el Mandil operatiu estava elaborat amb la pell d'un animal, probablement d'ovella, i que era el bastant gran com per cobrir al Maçó de cap a peus. Una corretja de cuir al voltant del coll ho sostenia i a l'altura de la cintura una altra permetia lligar-lo al cos. Encara que l'ús d'aquest Mandil rústic va continuar per molts segles, el Mandil teixit i adornat usat pels Maçons moderns és comparativament recent. Data del segle XVIII.

Probablement, la primera referència oficial a la vestimenta Maçònica es troba en la setena clàusula de les Regulacions Generals sancionada per la Gran Lògia de Londres en 1721, però cal aclarir que allà no s'esmenten Mandils específicament.

Les representacions més llunyanes en la Maçoneria moderna es troba en un gravat d’Antony Sayer, primer Gran Mestre de la Gran Lògia de Londres en 1717, i en la il·lustració del frontispici del primer llibre de les Constitucions de 1723, elaborat per John Pine. En el primer, només la part superior del Mandil és visible, i s'observa aixecada una espècie de babeta. En el segon cas un ajudant està portant uns Mandils grans que tenen unes tires llargues que semblen ser de cuir i capaços de cobrir a un home del pit als turmells. La manera de lligar-ne aquests Mandils és el dels Maçons operatius, mètode que va continuar fins i tot quan eren elaborats de seda i/o de lli.

L'ús del Mandil de cuir no va desaparèixer tan fàcilment, malgrat la utilització de materials més suaus –possiblement a partir de 1740–. Va sobreviure fins a almenys 1811. L'evidència d'això és la referència al Mandil trobada en les actes de la Gran Lògia de Londres del 17 de març de 1731: “el Gran Mestre i els guàrdies de les Lògies particulars poden alinear els seus Mandils de cuir blancs amb la seda blanca, i poden penjar les seves joies en les cintes blanques sobre els seus colls.” Aquesta regulació va ser repetida en la reforma constitucional anglesa de 1738 i en les seves següents edicions, inclosa la de Noorthouck (1784), que era l'anterior a la de 1815.

No hi ha consens sobre quan els Mandils llargs van començar a deixar d'emprar-se, però va haver de ser en la dècada dels 30 del segle XVIII, a jutjar per les làmines i retrats de l'època. Al principi la babeta apareix en les il·lustracions col·locada cap a dalt però aviat aquest costum va variar. La babeta va ser tallada o usada cap a a sota.

No obstant això, és evident que en els primers temps de la Maçoneria moderna els Mandils van ser dissenyats per ser usats amb la babeta cap a dalt, perquè aquesta fora subjectada per mitjà d'un trau a un botó cosit en la capa o l'armilla. Molts d'aquests vells Mandils tenen un trau en la babeta, però sembla haver existit una tendència entre els Maçons més importants a usar la babeta cap a a sota o a dispensar-la completament.

A França, els Companys portaven la babeta flexible i pel que sembla cordada a la jaqueta (L'Ordre donis Francs Maçons Trahi, 1745, pàg., 116, i Les Franc Maçons Ecrasés, 1747, pàg. 221). En l'acta de la cerimònia de Possessió de la Lògia Parisenca Salomó en Tota La seva Glòria, en 1766, el Venerable Mestre va consignar: “... el Gran Mestre va desfer l'ala flexible del meu Mandil que estava lligat a un dels botons de la meva armilla, i em va dir que en qualitat de Venerable Mestre, jo estava en llibertat de permetre que caigués...”

A partir de 1731 el Mandil va començar a assumir una forma més cortesana. El cuir va ser reemplaçat per teles: seda, setí, vellut, lli i isard més suau. La babeta, va adquirir una forma triangular o semicircular.

La part inferior del Mandil va ser tallada amb cura, les cantonades van ser arreglades generalment per donar igualment una forma semicircular, i les corretges de cuir van ser desplaçades per les cintes.

Alguns Maçons “Moderns”, oposant-se al Mandil de treball dels operaris, van introduir una nova manera d'usar-los: al revés, la peça més gran se la subjectaven a l'abdomen i la babeta s'ubicava cap a sota, per deixar clar que no eren Maçons Operatius. Aquesta usança va durar poc.Molts dels Mandils teixits, brodats i pintats eren fets a casa, i adornats amb dissenys simbòlics. A partir de 1760 van aparèixer els Mandils impresos i gravats, molts d'ells eren acolorits posteriorment a mà.

La tendència a adornar els Mandils Maçònics amb dissenys simbòlics va començar en els 1730's, i entre 1740 i 1790 aquesta pràctica va arribar a ser molt comú. La tinta índia, la pintura i el brodat van ser utilitzats comunament per a aquesta ornamentació. Els dissenys més populars van incloure generalment un ull, dues columnes, el mosaic i el compàs.

En 1892 H. Rylands, membre de la Lògia d'Investigació Quatuor Coronati Núm. 2076, jurisdiccionada a la Gran Lògia Unida i Anglaterra, va publicar en Ars Quatuor Coronatorum un assaig resumint així la situació: “. . . al voltant de 1784 es va presentar una gran reducció de la mida del Mandil. . . havia existit durant molt temps una laxitud considerable sobre això. . . i no havia cap disposició acosta de la seva uniformitat. Sempre que el material fora blanc, el seu front es va permetre que s'adornés amb un gran nombre de símbols, a vegades no Maçònics, amb tal que no es coincidís amb les insígnies i distintius dels Grans Oficials, que utilitzaven un rivet púrpura en els seus Mandils. . . La mida s'havia reduït cada vegada més fent-se més petit. . . estava absolutament dins de la creativitat de cada Maçó l'inventar per sí gairebé qualsevol Mandil que li satisfaci.”

Al Regne Unit, entre els “Antics” es va convertir en una pràctica comuna dibuixar o pintar en els seus Mandils els emblemes de la seva Gran Lògia, i en les vestimentes dels “Moderns” es va adoptar el mateix costum; de fet, aquests van fer gala de major llibertat en els dissenys i l'ús d'ornaments que els seus rivals. La situació va arribar fins al punt que el 2 de setembre de 1772, el Gran Mestre de Londres va prescriure que “és de públic coneixement que diversos Germans han aparegut últimament en públic amb el cordó i la franja d'or, juntament amb molts ornaments en els seus Mandils, la qual cosa és contrari a la dignitat, la propietat i les antigues costums de l'Orde, pel que resolc i demano que en el futur cap Germà, excepte les Grans Dignitats, apareixerà amb cordó d'or, franja d'or, brodat d'or, o qualsevol material que s'assembli a l'or, en les seves vestimentes o ornaments Maçònics”. Aquesta mesura només va afectar la utilització de l'or però no va prescriure la uniformitat del disseny.

Amb motiu d'estendre's l'Orde per tots els continents i florir nombrosos Ritus i formes de Maçoneria, van anar apareixent moltes classes de Mandils, encara que tots del tipus petit que es va imposar al llarg del segle XVIII. Avui els trobem quadrats i arrodonits, de fons blau, verd, blanc, groc, morat, etc.; amb una joia distintiva del càrrec que s'ocupa en la Lògia o amb la decoració pròpia d'un Grau; amb la babeta cap a dalt o a sota. Alguns són simplement decoratius (posseeixen cintes, borles, vores acolorits, serrells, rosasses, paisatges, lluentons), i altres mostren que els seus propietaris ostenten una gran vanitat. També es poden obtenir a través de magatzems especialitzats, comerciants minoristes, mandats a elaborar i per Internet en botigues virtuals. De totes maneres, hi ha consens entorn el què tots aquests Mandils representen, simbolitzen i són emblema del treball.

Pres d'“Historia de la Masoneria”. 2a edició, d'Iván Herrera Michel - Vicepresident de CLIPSAS.

No hay comentarios: