jueves, 7 de febrero de 2019

“LA FRANCMASONERÍA EN AMÉRICA LATINA. Idealismo, Complejidades y Poder” (Catalá)

Ressenya per Iván Herrera Michel y fraternal traducción al Catalán por J.M. en MASONERÍA BCN 
           
                                                    
L'editorial espanyola MASONICA.ES acaba de publicar el llibre   “LA FRANCMASONERÍA EN AMÉRICA LATINA. Idealismo, Complejidades y Poder”  és la versió en castellà del que es va publicar en francès Éditions Dervy l'any 2017 sota el títol “L'Amérique Latine et la Caraïbe des lumières: une franc-maçonnerie d'influence”.
             
He tingut l'honor de participar en el grup d'investigadors convidats inclosos en aquest llibre excepcional d'Alain de Keghel, qui fora durant un llarg període Gran Comanador del Suprem Consell del Ritu Escocès Antic Acceptat (REAA) del Gran Orient de França, reconegut autor de diversos llibres relatius a l'Ordre Maçònic i membre de diverses societats científiques. El text en espanyol té 420 pàgines, i es pot comprar fàcilment en els llocs web de MASÓNICA.ES i AMAZON.COM.
                
L'edició en francès porta un prefaci de l'historiador Pierre Mollier, Director de la Bibliotecai Conservador del Museu de la Francmaçoneria del Gran Orient de França, i la versió en  espanyol de l'historiador portuguès Fernando Marques dóna Costa, autor de diversos llibres d'història contemporània i sobre la Maçoneria. Circumstància, que constitueix una peça de garantia de la serietat del contingut.
                                
En paraules dels presentadors, el llibre és:
                     
“Una excepcional obra col·lectiva que, de la mà d'autèntics experts en la matèria, estudia en profunditat el panorama maçònic de l'immens territori d'Amèrica Llatina, situant al lector enfront d'una mitologia tenyida d'idealisme, maçoneria i poder. Una oportunitat per a retardar la influència de la Il·lustració i les ambicions d'emancipació, tenint com a tret comú la Revolució Francesa i els ideals de varis dels personatges llegendaris de la història: Simón Bolívar, Bernardo O’Higgins, Francisco de Sant Martí, José Martí, Benito Juárez i Guiseppe Garibaldi. Una lectura historiogràfica maçònica sota la direcció d'Alain de Keghel a través d'una perspectiva d'anàlisi clara, documentada i instructiva de la maçoneria contemporània a Amèrica Llatina. L'important repertori d'arxius emprats, ha permès contextualitzar el paper de les lògies i dels francmaçons en la societat civil llatinoamericana, seguint així la línia dels desafiaments metodològics empresos per la historiografia maçònica dels últims vint anys. Els autors que han contribuït en aquest projecte, acadèmics, historiadors, investigadors, diplomàtics, han assumit el repte de dur a terme un inventari acadèmic que permeti mesurar la realitat de l'Ordre Maçònic en aquestes àmplies regions del món a través d'una lectura transversal entre qüestions geopolítiques i qüestions maçòniques.”
               
L'obra gira entorn dels següents set eixos temàtics que constitueixen sengles nuclis estructurals de l'exposició:
                                        
CAPÍTULO I: LA MASONERÍA EN MEXICO  
           
CAPÍTULO II: LA FRANCMASONERIA EN CENTROAMÉRICA
                 
CAPÍTULO III: LA FRANCMASONERÍA EN GUYANA Y LAS ANTILLAS FRANCESAS                               
 
CAPÍTULO IV: CUBA Y HAITI, LAS ISLAS DONDE SE ENCUENTRAN LAS INFLUENCIAS MASÓNICAS             
              
CAPÍTULO V: AMÉRICA DEL SUR SEPTENTRIONAL Y OCCIDENTAL
              
CAPÍTULO VI: LA FRANCMASONERÍA EN BRASIL           
                
CAPÍTULO VII: EL CONO SUR, RELACIONES DE VECINDAD MUY COMPLICADAS
                 
               
                          
                   

No hay comentarios: